OLVG &
Duurzaamheid
2023
OLVG &
Duurzaamheid
2023
Voorwoord
Duurzaamheid is een veel besproken begrip met veel raakvlakken. Vooral voor een ziekenhuis. Maar waar hebben we het dan precies over?
Dat vroegen we ons meer dan 10 jaar geleden ook af, en gelukkig hebben we inmiddels een aardig beeld en genoeg handvaten.
Het gaat om het vinden van de juiste knoppen om aan te draaien. Feitelijk betekent duurzaamheid niet veel meer dan goed zorgen voor mens en milieu, in alles wat je doet.
Daar zijn wij natuurlijk een groot voorstander van. We zijn niet voor niks een maatschappelijke organisatie.
Maar hoe doen we dat precies en waar staan wij voor? Wat zijn wij nog meer van plan en welke afwegingen liggen daarachter?
Met dit duurzaamheidsverslag willen wij hier op een heldere en prettig leesbare manier zicht op te geven.
Duurzaam zijn betekent ook transparant zijn. Dat biedt mogelijkheid tot discussie en het bepalen van vervolgstappen. Daarbij hopen we medewerkers en andere stakeholders te enthousiasmeren.
Volgens de Milieuthermometer Zorg, waar we ook dit jaar voor beide locaties goud hebben weten te behouden, doen we het goed.
Maar we kunnen en willen natuurlijk altijd meer. We hebben niet voor niks duurzaamheid als belangrijk speerpunt in onze strategie opgenomen.
We stellen ambitieuze doelen maar deze moeten ook haalbaar zijn. We zitten in een uitdagende positie als het gaat om budget en capaciteit. Je wilt ook geloofwaardig zijn. Geen dingen roepen die je niet kunt waarmaken. En maatregelen doordrukken die eigenlijk niet haalbaar zijn is ook niet duurzaam. Het mag niet ten kosten gaan van de kwaliteit van de zorg.
Hier passen we ons beleid op aan. De criteria uit de Milieuthermometer en de Green Deal Zorg, die we hebben ondertekend, gebruiken we ter inspiratie. Het zijn mooie hulpmiddelen, maar uiteindelijk weet je als organisatie zelf het beste waar je de meeste impact kunt behalen.
De zorg is een intensieve sector. De diversiteit aan onderwerpen in dit verslag laten dat zien. We verbruiken veel energie en materialen. Met alle gevolgen van dien. Mensen komen en gaan, en er wordt dag en nacht gegeten door medewerkers en patiënten. Dit geeft mogelijkheden tot verduurzaming en daar dragen we graag aan bij.
Echter, hoe we ook verduurzamen, de zorg blijft intensief. De zorg wordt verantwoordelijk gesteld voor 7% van de totale CO₂-uitstoot, 13% van het grondstoffengebruik en 4% van de afvalberg, maar dat vind ik niet helemaal terecht. De meest duurzame zorg is de zorg die je weet te voorkomen. En daar zijn we als maatschappij als geheel verantwoordelijk voor.
Het gaat dus vooral om het minimaliseren van de belastende impact. Waar kunnen wij het daadwerkelijk beter doen? Hierover blijven we in discussie en maken we de meest passende en haalbare keuzes voor OLVG. Dat maakt duurzaamheid leuk. Niet alleen zeggen, maar vooral ook doen. Zichtbare resultaten boeken. Daar wil ik me hard voor maken.
We kunnen niet alles tegelijk doen. Maar er zijn wel veel mogelijkheid en knoppen waar we dagelijks aan kunnen draaien. Iedereen kan daar aan bijdragen. Dat heeft vooral met bewustwording te maken. Daarom is het fantastisch dat er dit jaar zoveel Green Teams zijn opgericht. Als we ons gezamenlijk en individueel inzetten om kleine en grotere kansen te pakken, dan kunnen we echt hele mooie stappen zetten.
Daar dragen we vanuit de RvB en het Kernteam Duurzaamheid graag aan bij. Door ruimte te bieden aan bottom-up initiatieven en tegelijkertijd top-down verduurzamingsprojecten in gang te zetten.
Ik kijk ernaar uit, evenals dat ik met trots terugkijk op wat we afgelopen jaar weer hebben bereikt. Met grote dank aan alle medewerkers die zich hiervoor hebben ingezet.
Cees Buren
Lid Raad van Bestuur
“Niet alleen zeggen, maar vooral doen. Daar wil ik me hard voor maken.”