OLVG & het Milieu
Als stadsziekenhuis staan wij klaar om patiënten die ons nodig hebben te helpen en beter te maken. Dit gaat helaas niet zonder gevolgen voor het milieu. Zo produceren wij tijdens het zorgproces een hoop afval en gebruiken we relatief veel energie. Onder andere door klimaatbeheersing en het gebruik van medische apparatuur. En denk maar eens aan alle vervoersbewegingen van en naar ons ziekenhuis door medewerkers en patiënten. Ook medicijnen veroorzaken milieuschade. Zowel via CO₂-uitstoot bij de productie als dat het in afval- en rioolwater terecht komt. Het is daarom van groot belang om ons in te blijven zetten om het milieu zo min mogelijk te schaden, en daarmee ook een gezonde leefomgeving te behouden.
Onze Footprint
CO₂-uitstoot scope 1,2 en 3
De footprint van onze eigen organisatie, de zogenaamde scope 1 & 2, wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door elektra- en gasverbruik. Naast verlichting en ICT is ons relatief hoge energieverbruik het gevolg van medische apparatuur als MRI's en CT scans, persluchtinstallaties, klimaatbeheersing en luchtbevochtiging.
Het reduceren van ons energieverbruik, en daarmee onze footprint, heeft continu onze aandacht. Diverse maatregelen zijn al genomen en staan nog op de planning. Hierbij moeten we onderscheid maken tussen oudbouw en nieuwbouw, en daarbij ook met de korte en langere termijn. Ons Hoofd Techniek en Directeur Vastgoed vertellen daar op deze pagina graag meer over.
Daarnaast wordt onze CO₂-uitstoot voor een groot gedeelte veroorzaakt in de keten, de zogenaamde scope 3 van onze footprint. Denk hierbij aan het vervoer van medewerkers & patiënten, afvalverwerking en inkoop.
Het mooie is dat goede zorg voor het milieu vaak samengaat de goede zorg voor onze medewerkers en patiënten. Daarvan zijn op deze pagina meerdere voorbeelden te vinden.
Maatregelen en initiatieven
Diverse maatregelen zijn en worden genomen om ons energieverbruik en daarmee CO₂-uitstoot te reduceren.
Mobiliteit en vervoer
OLVG & Circulariteit
Wat er niet in komt hoeft er ook niet uit
Preventie en efficiënt werken
Circulariteit betekent zo min mogelijk gebruik van nieuwe grondstoffen aan de voorkant, en het creëren van zo min mogelijk afval aan de achterkant. Door afval als grondstof te hergebruiken wordt de zogenaamde loop gesloten. Belangrijk is om te realiseren dat 'iets niet kopen of gebruiken' de meest effectieve vorm van circulariteit is. Het zogenaamde 'refuse' principe. Zo zou je het bevorderen van een gezonde levensstijl de meest effectieve vorm van circulariteit kunnen noemen. Ook efficiënt werken is circulair. Door verspilling te voorkomen ontstaat er minder afval en hoeft er minder ingekocht te worden. We bieden onze medewerkers daarom de mogelijkheid om LEAN trainingen te volgen. Waarbij een efficiënt georganiseerde afdeling ook voor medewerkers prettig werken is.
Duurzaam inkopen
Uiteraard ontkomen we er niet aan. Er wordt behoorlijk wat ingekocht in een ziekenhuis. Dat willen we dan ook zo slim en duurzaam mogelijk doen. Denk hierbij aan instrumentarium en apparaten die gemaakt zijn van duurzame materialen, die een lange levensduur hebben, die zo min mogelijk energie verbruiken en die het liefst zo duurzaam mogelijk zijn verpakt.
Hergebruiken en recyclen
Aan het einde van de rit ontstaat er afval. Wat in geval van hergebruik of recyclen eigenlijk geen afval meer is. Zie verder op deze pagina hoe we hier als OLVG continu mee bezig zijn en welke resultaten we tot nu toe hebben behaald.
Duurzaam inkopen bij OLVG
Thom Hazekamp vlak voor zijn wereldreis
'Ik draag met trots het stokje over'
Twee jaar geleden werd ik gevraagd of ik contactpersoon Duurzaamheid voor de afdeling Inkoop wilde worden. Mijn voorganger had een andere baan gekregen. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat het voorstelde, maar natuurlijk zei ik ja.
Samen met de Coördinator Duurzaamheid, die ook net nieuw was, ging ik aan de slag. We kwamen erachter dat onze voorgangsters mooie dingen hadden gedaan en opgezet, zoals vragen opgesteld en informatie verzameld bij de belangrijkste leveranciers. Tegelijkertijd zagen we ook dat de aandacht na hun vertrek was verslapt en dat duurzaamheid nog niet echt structureel was ingebed. Ondanks mooie voorbeelden en initiatieven voldeden we bijvoorbeeld nog niet volledig aan de eisen die werden gesteld door de Milieuthermometer Zorg.
Gaandeweg zag ik steeds meer de potentiële impact van Inkoop op duurzaamheid en werd ik steeds enthousiaster. Het implementeren van een structureel duurzaam inkoopbeleid werd mijn doel. Niet in de laatste plaats om legacy achter te laten voordat ik eind 2022 OLVG zou verlaten om samen met mijn vriendin op wereldreis te gaan. Met gepaste trots heb ik dit beleid, inclusief een uitgewerkt implementatie- en actieplan, kunnen overdragen aan mijn opvolger en collega strategisch inkoper Niels van Nieboer.
Daarnaast ben ik samen met de Coördinator Duurzaamheid de werkgroep ‘van disposable naar re-usable’ gestart. Binnen deze werkgroep zijn verpleegkundigen, specialisten samen met de relevante ondersteunende afdelingen vertegenwoordigd. Samen onderzoeken we wat er voor nodig is om de overstap naar om te beginnen re-usable speculae, partussets en hechtsets mogelijk te maken. En om zo de weg vrij te maken voor de overstap naar steeds meer re-usables.
Ik kijk terug op een mooie tijd bij Inkoop bij OLVG en mijn nieuwe kijk op duurzaamheid neem ik zeker mee op wereldreis.
Van afval naar grondstof
Door circulair te werken verkleinen we onze CO₂-footprint in de keten. Circulair werken betekent immers het voorkomen van afval. Bijvoorbeeld door het scheiden van afval dat gerecycled kan worden. Zo is afval eigenlijk geen afval meer, maar een nieuwe grondstof.
We zijn goed op weg, maar het kan beter. We hebben ons ten doel gesteld ons restafval de komende 3 jaar met 40% te verminderen. Ambitieus maar haalbaar. Door meer stromen te gaan scheiden en door steeds opnieuw bewustwording te creëren. Zo hebben we een afvalscan gedaan waaruit bleek dat 25% van het papier en karton onnodig bij het restafval verdwijnt en we naar verwachting 15% verbetering kunnen realiseren door meer circulaire stromen te scheiden. Daar valt dus winst te behalen.
Een voorbeeld is het plastic op onze locatie in West. Door omstandigheden hebben we deze stroom, met uitzondering van de schone folies, niet kunnen scheiden. Hier gaan we opnieuw mee starten. Verder zijn we onlangs gestart met het scheiden van de Blue Wraps, en gaan we aan de slag met het scheiden van PD (plastic- en drinkverpakkingen) en koffiebekers.
Duurzaam inkopen, efficiënt werken, zuinig omgaan met spullen en energie, afval scheiden. Voor de één vanzelfsprekender dan voor de ander. Op de werkvloer liggen hoe dan ook nog veel kansen. Deze willen we meer gaan benutten. Door medewerkers beter te informeren, faciliteren en enthousiasmeren. En door ze bijvoorbeeld te motiveren om zelf een Green Team op te richten
Een mooi voorbeeld is ons Green Team op de OK, de meest vervuilende afdeling van elk ziekenhuis. Dertig tot veertig procent van de materialen die een ziekenhuis aanschaft, zijn bestemd voor de operatiekamer. Dit betekent automatisch veel afval. Mede door de grote hoeveelheid aan plastics en disposables. Daarnaast kost het luchtventilatiesysteem veel energie en hebben anesthesiegassen een grote impact op het milieu.
We zijn dan ook zeer blij met ons gedreven en volhardende Green Team OK dat al veel mooie circulaire successen heeft behaald.