Onze Medewerkers

Onze Medewerkers

*Betaald inclusief co-assistenten

Onze Medewerkers

*Stagiair/Coassistent 50/50

Vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling

Vitaliteitscore 2022

(2 jaarlijkse meeting)

Doelstelling 7,5

Personeel totaal 7,3

0

Zorgpersoneel 7,1

0

Ziekteverzuim

Doelstelling < 5%

2022 7,2%

0

2023 6,3%

0

Sterk in je Werk

Via ons programma 'Sterkt in je Werk' doen wij er alles aan om onze medewerkers te ondersteunen om mentaal en fysiek vitaal te blijven, en plezier in hun werk te behouden. De effectiviteit hiervan toetsen we via onderzoek. Zo hebben we een aantal jaren geleden een onderzoek gedaan naar de mentale gezondheid van medewerkers en een werkbeleveringsscan onder specialisten gehouden. Tweejaarlijks meten we de vitaliteit van ons (zorg)personeel. Op basis daarvan bepalen we de focus van onze activiteiten. Vorig jaar heeft dit geresulteerd in een programma voor zorgpersoneel om gezond de nachtdienst door te komen. Dit jaar lag de focus op psychische weerbaarheid en peersupport na een ingrijpende gebeurtenis.

Vanuit het team Psychosociale Ondersteuning – HR Gezondheid, dat sinds maart 2023 bestaat uit een counselor, coach/trainer en coördinator trauma opvang, richten wij ons op preventie en het versterken van medewerkers. Dit doen wij door middel van kortdurende één op één begeleidingstrajecten en training. Bijvoorbeeld door de training Veerkracht.

In 2023 werd de gemiddelde tevredenheid ten aanzien van de 1-op-1 dienstverlening beoordeeld met een 8,5.

Aanbod Sterk in je Werk

''De vinger werd snel op de zere plek gelegd en ik werd op een prettige manier

aangezet tot actie waarvan ik nu de eerste resultaten al merk.”

“Het voelde al snel vertrouwd. Ik open me niet bij iedereen,

maar hier durfde ik alles bespreekbaar te maken.”

“Ik ben erg blij dat dit binnen de muren van het ziekenhuis kon en dat ik hierdoor

niet op een wachtlijst voor hulp binnen de GGZ ben beland.”

Peersupport

Als zorgverlener kun je te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen, zoals heftige patiënt gerelateerde casuïstiek of agressie incidenten. Het is normaal dat je hierdoor geraakt bent. Langdurige impact op onze zorgverleners willen we echter zoveel mogelijk voorkomen. Steun van de (werk)omgeving is daarbij ontzettend belangrijk. Daarom trainen we in OLVG al sinds 1998 collega’s om als peersupporter opvang en nazorg aan hun collega’s te bieden na een ingrijpende gebeurtenis op het werk.

Door middel van het 'OLVG drie-gesprekken model' ondersteunen peersupporters hun collega in de eerste weken na een ingrijpende gebeurtenis. Ze bieden een luisterend oor, geven psycho-informatie over normale en veelvoorkomende reacties, signaleren tijdig eventuele aanhoudende klachten en kunnen dan doorverwijzen naar meer ondersteuning.

In 2023 zijn er 35 collega’s getraind om peersupporter te worden. Het totaal aantal getrainde peersupporters komt daarmee op 180. Samen vormen zij het vangnet door de gehele organisatie om collega’s te ondersteunen na ingrijpende gebeurtenissen op het werk. Zo helpen we langdurige impact op medewerkers voorkomen.

Medewerker Anja aan het woord

Anja van de Berg, IC verpleegkundige en peersupporter

'Praten helpt echt en gesprekken zijn altijd vertrouwelijk'

Lees meer

Mobiliteit en vervoer

Flexibel mobiliteitsbeleid

: hoe duurzamer de keuze, hoe hoger de kilometervergoeding

In 2021 is OLVG overgestapt op een flexibel en duurzaam mobiliteitsbeleid waarbij een combinatie van auto, ov, fietsen en/of lopen mogelijk is. Hoe duurzamer de keuze, hoe hoger de kilometervergoeding. In combinatie met een aantrekkelijke fietsregeling stimuleren we ook de meest sportieve en dus gezonde keuze.

En daar horen natuurlijk ook goede fietsstallingen bij. De stalling in Oost heeft een flink aantal vernieuwingen gekregen waarbij rekening is gehouden met verschillende fietsen en ruimtegebrek. Ook staat op beide locaties nu een fietspomp en zijn er lockers waarin een e-bike batterij kan worden opgeladen.

Medewerker Patrick aan het woord

Patrick Karlas, Anesthesiemedewerker

Op de fiets van Utrecht naar OLVG. Patrick draait er zijn hand niet voor om.

Ben je benieuwd naar de voordelen die hij ervaart, en waarom het niet altijd romantisch is?

Lees meer

Gezonde en duurzame voeding voor onze medewerkers

Gezonde verleiding

Als OLVG hanteren we het motto 'Verleiden in plaats van verbieden'. Met steeds meer gezonde en lekkere voeding. Aan Vermaat, die ons personeels- en bezoekersrestaurant runt, hebben we hierin een goede partner. Hun visie 2027 zit boordenvol mooie duurzaamheidsdoelstellingen wat zich onder meer vertaalt naar steeds meer gezonde opties. Denk aan muffins en appeltaart zonder suiker. Of zelfgemaakte croutons van overgebleven brood.

Maar we luisteren ook naar die medewerker die toch graag af en toe een kroketje wil eten. Of die op vrijdagmiddag net even een opkikkertje krijgt van een rolletje drop. Ook dat vinden wij duurzaam. Ondanks dat dit binnen de doelstellingen van het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) straks niet meer mogelijk is.

Voor de vertaling van de NPA doelstellingen naar de praktijk maken we gebruik van het initiatief 'Goede Zorg Proef Je' en hebben we een de volgende visie eten en drinken ontwikkeld.

Minder milieu-impact

Gezonde voeding gaat vaak hand in hand met een gezond milieu. Denk aan biologische producten. Het is wel goed om te beseffen dat met name bewerkte plantaardige voeding niet altijd even gezond is. Maar bijvoorbeeld ook dat grotere leveranciers met een milieukeurmerk niet per definitie duurzamer zijn dan bijvoorbeeld kleinere lokale partijen die zich geen keurmerk kunnen veroorloven.

Resulaten

Zoom in

Vermaat medewerker Martin aan het woord

'Stapsgewijs gaan we over op gezonde snacks. Het moet een traktatie worden'

Wat is dat eigenlijk, verduurzamen? Wie gaat erover en hoe vertaalt zich dat naar de praktijk. We spraken erover met Martin Stuit, horecamanager van Vermaat bij OLVG

Lees meer